Öteki adıyla Alibey Adası olarak da bilinen ve adaya geçerken göreceğiniz ilk boğaz köprüsünün yapıldığı yer olan Cunda’ya Altınoluk’ta yazlığa gittiğim 8 sene boyunca her sene en az 2 defa, 2017 senesinde Enesle, 2018de ise 19 Mayıs tatilinde kız arkadaşlarımla gittim. Her seferinde aynı tatla, aynı mutlulukla, aynı iç sıcaklığıyla gezdim ve kaldım.
Balıkesir ili içinde ve özellikle Edremit-Ayvalık civarında oturanlar için adaya günübirlik bir gezi mümkün. Biz hafta sonu kaçamağı yaparak kalmayı tercih etmiştik 😍
Cunda küçük bir yer olduğu için yapılacaklar da yenecekler de birçok tatil beldesine göre sınırlı. Bu da hem anlatmayı kolaylaştırıyor hem de burayı hafta sonu kaçamakları, 2 günlük ve/veya günübirlik tatiller için ideal yapıyor. Belki de bu yüzden seviyoruz Cunda’yı. Sizi acele ettirmiyor, tadını ala ala havasını soluya soluya geziyorsunuz 🤩 Bir yandan da her isteği karşılayan bir konuma geldiğini de eklemek isteriz. Kahvecilerin, müzikli yerlerin, meyhanelerin sayısı artmaya başladı, gece hayatı biraz daha gelişti ama biz hala bir miktar sakinlik için Cunda’yı tercih edebiliyoruz.
ULAŞIM
Şehir içi ulaşım kolay, biz şehir dışından ulaşıma değinmek istiyoruz..
Balıkesir dışından gelenler için ilk adres Edremit havalimanı, oradan da Ayvalık’a giden dolmuşlar. Havalimanından uçaklara göre servisler veya Ayvalık’a giden dolmuşlar kalkıyor. Bunlarla merkeze gidiyoruz. Motor veya minibüs ile adaya devam ediyoruz.
– Motor Ayvalık çarşının oradan kalkıyor. Yaklaşık 20-25 dakika kadar sürüyor. Varış noktası Namık Kemal mahallesi. Gece 12den sonra sefer yok (siz yine de saat tabelasına bakın, gittiğiniz yıl işler değişmiş olabilir 😉) Bir de eğer şanslıysanız özellikle Ağustos ayında missss gibi incir kokusu eşliğinde bu yolculuğu yapabilirsiniz.
– Dolmuşlara ise Ayvalık merkezden biniyorsunuz, ilk boğaz köprüsünden geçerek Namık Kemal mahallesine yakın bir noktaya kadar sizi götürüyorlar. Özellikle gece geç saatteki ulaşım alternatifiniz bu dolmuşlar oluyor. Biz Enesle geç saatte, kızlarla da çok erken saatte vardığımız için dolmuş kullanmıştık.
Gün içi ulaşımda konakladığınız yere göre seçim yapabilirsiniz.
Peki Cunda’ya ne zaman gidelim derseniz; yaz aylarının coşkusu başka olsa da yaz ve bayram dönemlerinde çok kalabalık olduğunu belirtmek isteriz. Tadını doya doya çıkarmak için ilkbahar dönemi en güzeli olacaktır. Ama denize o dönemde herkes girebilir mi emin değiliz 😄
Mevsimi seçtik, ulaşımı ayarladık, kaldı konaklama seçimi…
KONAKLAMA
Konaklama önerilerimiz Namık Kemal mahallesinde. “Gezin ve şunu yiyin/için” denen her yer adanın bu kısmında diyebiliriz ⤵️
Önerilerimizden ilk ikisi bizim tecrübe ettiklerimiz, diğerleri arkadaşlarımızdan aldığımız öneriler. Enesle kaldığımız Taş Bahçe Butik Otel’i de, kızlarla gittiğim Ada Pansiyon’u da gönül rahatlığıyla öneririz.
Her ikisi de oldukça merkezi, personelleri açısından sorun yaşamayacağınız sakin konaklama seçenekleri.
– Taş Bahçe Butik Otel ana cadde üzerinde kolay ulaşılabilir bir butik otel. Serpme kahvaltınızı bahçede yapıyorsunuz. Çeşit ve lezzet olarak yeterli bir kahvaltı. Gazetenizi alıp sakin bir sabaha merhaba diyebilirsiniz. Biz ön tarafta balkonlu odada kalmıştık. Akşam Cunda ve Ayvalık manzarasına karşı balkon keyfi zevkli oluyor. Gürültüden ve temizlikten yana da hiçbir şikayetimiz olmadı👍
– Ada Pansiyon’un sadece 3 odası var. Genelde hemencecik dolar. Efsane bir kahvaltısı var. Sahibi Arzu Hanım Giritli olduğu için oranın tatlarını da gerek kahvaltısında gerek akşam hazırladığı mezelerde size sunuyor. Ada Pansiyonun mutfağı akşam küçük bir meyhane olarak işliyor. Lezzetine doyum olmuyor diyebiliriz👍
YEME-İÇME
1. Cookpoint ‘te kahvaltı. Gitmeden önce araştırmış ve ilk sabah kahvaltımızı burada yapmaya karar vermiştik. Boool bool çeşit, havadar bir bahçe, güzel renkler ve çiçekler bizi karşıladığında “adaya hoşgeldik, iyi ki geldik” dedik🍳😍
2. Ada Pansiyon’da kahvaltı. Öyle bir yemişiz ki fotoğrafını çekmeyi unutmuşuz, kısaca bu şekilde özetleyelim😂
3. Ada Pansiyon’da rakı-balık-meze. Konakladığımız yer olduğu için deneme şansımız oldu, çok fazla masa olmadığı için servis rahat, mezeler efsane, klasik bir Cunda ara sokağında mavi-beyaz konseptte ve fasıl eşliğinde.
4. Sahildeki balıkçılarda rakı-balık-meze. Spesifik bir yer söyleyemeyeceğiz, fiyat aralığı ve meze içeriği olarak pek çoğu aynı. Çok fazla vaktimiz olmadığı için de deneme fırsatımız olmadı, ancak hepsi her daim dolu olduğuna göre vardır bir hikmet diyoruz 😄
5. Taş Kahve’de dibek kahvesi. Adanın en meşhur yerlerinden biri. Zamanında dizilere de konuk oyunculuk yapmış olan Taş Kahve’de kahvelerinizi yudumlayabilir ve giderken de paketle alabilirsiniz.
6. Dondurmacı Cemal’de kavunda dondurma. Sahildeki dondurmacılar arasında yıllardır dondurmalarını tercih ettiğim yer olunca çekirdek ailemizle de tercihimiz oldu. Çeşitleri bol, dondurmaları lezzetli.
7. Ve tabi ki ayvalık tostu. Biz adada motorun orada küçük bir cafede yemiştik, çok da güzeldi. Adını fotoğrafımız sayesinde bulduk, umarız hala açıktır.
8. Sahildeki birçok yerde tarçınlı lokma. Lokma çok severiz, tarçınlısını ilk adada yiyince oraya özel bir tat oldu bizim için. Mesleki deformasyon olarak da kan şekerimizi de dengeler düşüncesi hakim olunca tercih hep tarçınlı oldu 😁
9. Ayvalık Imren Pastanesi ‘nde höşmerim ve sakızlı kurabiye. Özellikle Ege kıyılarında sıklıkla duyacağınız bu iki tadın Balıkesir’deki adresi. Höşmerim daha çok Balıkesir ile özdeşleşmiş sütlü bir tatlı, isminin “hoş mu erim?” sorusunun söylene söylene değişmiş hali olduğu anlatılır.
10. Mehmet Usta Ev Yemekleri’nde kabak çiçeği dolması. Yine özellikle Ege kıyılarında sıklıkla duyacağınız bu tadın bizim için Balıkesir’deki adresi. Taze taze yapıp müşteriye sundukları için gün içinde geç saatlere kalmaz. Öğlen saatinde yemeye çalışın. Motorun ordaki çay bahçelerinin arkasındaki ara sokakta yerleri.
GEZİLECEK YERLER
1. Ada turu – Sahil kesimi, çarşısı ve biraz daha derinliklerini kapsayacak bir tur..Rahmi Koç Müzesi, Panaya Kilisesi, tarihi yel değirmeni, Agios Yannis Kilisesi (Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı olarak da bilniyor), Aşıklar Tepesi..Gezilecek yerler hep aynı güzergahta, aynı günde gezmeniz mümkün. Aynı zamanda sokaklarda kaybolmayı unutmayın, Rumlardan kalma birçok ev ve arnavut kaldırımlı sokaklar sizi karşılayacak.
2. Gün batımında Şeytan Sofrası – Belli saatlerde Ayvalık çarşıdan otobüs kalkıyor, sezona göre saatler değişebiliyor. Yoksa taksi ile de ulaşım mümkün. Hayatta görebileceğiniz en güzel manzaralardan birisi. Gün içinde de gidilebilir ama gün batımının güzelliği başka.
3. Denizde bir gün – “Çataltepe” plajı ulaşımı dolmuşla sağlayabileceklerinizden biri. Denizi fena sayılmaz, kolay kolay derinleşmiyor ama bazen çok rüzgarlı oluyor. Enesle gittiğimizde yarım günü buraya ayırmıştık. “Patriça” koyu ise havuz gibi, dalgasız ve zor derinleşiyor. Ulaşım için araba veya taksi gerekiyor. Bir küçük ipucu arabanız yoksa bazı otellerin orada kendi plajları var, siz de yer ayırtarak faydalanabiliyorsunuz ve bu otellerin servisleri ile koya ulaşabiliyorsunuz (Foto 1: Çataltepe, Foto 2: Patriça).
4. Tekne turu – Günübirlik tur satan yerlerden alabilirsiniz. Genelde büyük teknelerle yapılıyor turlar, tüm gün sürüyor.
5. Kazdağları turu – Günübirlik tur satan yerlerden alabilirsiniz. Farklı yerlere giden turlar var, merakınıza ve vaktinize göre seçim sizin. Vaktiniz varsa Sarımsaklı plajı da gidebileceğiniz yerler arasında. Ayvalık çarşıdan toplu taşıma ile ulaşım mevcut. Ayrıca uzun süreli bir tatilse Asos tarafına da küçük bir gezi yapabilirsiniz.
.
Dipnot 1: Cunda’ya yaklaştığınızda büyük ve tarih olarak eski ama yenilenmiş güzel bir bina göreceksiniz. Orası Despot Evi, Yunanistan’dan Türkiye’ye göç eden din adamı öldükten sonra ev farklı amaçlar için kullanılmış şimdi ise güzel bir otele ev sahipliği yapıyor.
Dipnot 2: Sahilde dolanırken yerde metalden yapılmış bir oval ve sayılar göreceksiniz, bu da Anelemmatik Güneş Saati. Bu saati gördüğünüzde güneş ışınlarının geliş açısına göre gölgenizin düştüğü konumdan yola çıkarak saati tahmin etmeye çalışabilirsiniz.
Dipnot 3: Sokaklarda kaybolurken yolunuzu Atölye Patika’ya düşürmeyi unutmayın. Zeytin ağacından tepsiler, bez çantalar, mis kokulu merhemler..Oradan aldığımız “Derin Nefes Merhemi” hala burun tıkanıklığı ve baş ağrımızın 1 numaralı ilacıdır 😇
Bizim 2 kalmalı gezinin de özetini buraya iliştiriyoruz;
Gezi 1:
– Ada’ya gece varış
– İlk gün kahvaltı sonrası deniz keyfi ve gün batımında Şeytan Sofrası
– İkinci gün kahvaltı sonrası ada turu, Ayvalık turu ve gece dönüş
Gezi 2:
– Adaya sabah varış
– Uzun bir kahvaltı sonrası Ayvalık ve Şeytan Sofrası turu
– İkinci gün kahvaltı sonrası ada turu ve akşam dönüş
Rehberimizin size yardımcı olmasını umarak, bir sonraki yazıda buluşmak üzere diyoruz 😍
Bizi buraya tıklayarak instagramdan da takip etmeyi unutmayın😍
Sevgiler..
H&E