
Fethiye’ye 3 kez yolum düştü; bir yaz ailecek, bir yaz 3 kız arkadaş ve en son da Enesle oldu. Enesle oturduk, konuştuk ve bu 3 geziden küçük bir özet çıkardık 😇
Fethiye (eski ismiyle Meğri), Muğla’nın güzel mi güzel bir ilçesi. Merkezi ayrı, Ölüdeniz’i ayrı, koyları ayrı güzel diyip başlayalım yazımıza🌞
ULAŞIM
Birçok yere olduğu gibi Fethiye’ye de özel araç, otobüs ve uçakla ulaşım mümkün.
Uçak ile ulaşımda Antalya ve Dalaman tercih ediliyor; ancak en yakın havalimanı Dalaman. Dalaman Havalimanı’ndan Fethiye otogara gitmek için ise Muttaş veya Havaş kullanabilirsiniz. Aynı yerden kalkıyorlar ve ücretleri de aynı.
Otogara ulaştıktan sonra merkez, Kabak, Ölüdeniz vb yerlere gitmek için otogarın dışındaki duraktan dolmuşa binebilirsiniz.
KONAKLAMA
Fethiye’nin çeşitli yerlerinde konaklayabilirsiniz. Yanıklar, Çalış, Fethiye merkez, Ölüdeniz, Kabak başlıcaları.
Fethiye merkezde konaklarsanız farklı yerlerde plaja gitmeniz gerekiyor. Diğer saydığım yerlerin kendi plajları mevcut. Özellikle Yanıklar ve Kabak’ta deniz dalgalı. Otel seçiminde bunları da göz önünde bulundurmak isteyebilirsiniz 😊
– Lykia Botanika Beach & Fun Club: Otel, Yanıklar mevkiinde. “Ultra her şey dahil” konaklama yapabilirsiniz. Denize giden çok güzel ormanlık bir yolu var. Plajı geniş, ferah. Otel temiz. Yemekler lezzetli. Eskiden çeşit kısıtlılığı sorunu vardı ancak yorumlardan anladığımız kadarıyla çözülmüş gibi. Denizi dalgalı 🙈

– Tonoz Beach Hotel: Otel, Ölüdeniz merkezde. “Oda kahvaltı” veya “yarım pansiyon” konaklama yapabilirsiniz. Konumu, çalışanları, temizliği gayet iyi. Yemekler oldukça başarılı. Her gece otelde yiyesiniz geliyor. Otelden çıktığınız anda da tüm restoranlar, cafeler, barlar civarınızda. Ölüdeniz Tabiat Parkı’na 10 dk.lık yürüyüş mesafesinde. Bazı odalarda balkon olmadığı için havlu, mayo vb asmakta zorlanılıyor ama diğer olumlu özelliklerinin yanında pek dert etmeye gerek yok bu durumu.

– Lilith Camping: Camping Kabak’ta, sahilde. “Yarım pansiyon” konaklama yapabilirsiniz. Bungalov, Vardo, tek kişilik oda ve çadır alanı mevcut. Biz Vardo’da kalmıştık. Küçük bir çingene arabası, oldukça rahat ettik. Klima yok ancak pencere açmanız yeterli oluyor; hava çok ferah. Tuvalet ve duşlar ortak. Kendi barı mevcut, gece uzun uzun oturma şansınız oluyor. Kahvaltısı ve akşam yemekleri açık büfe ve çok güzel. Doğayla iç içe olmak ve biraz daha samimi bir ortamda tatil yapmak için ideal. Aynı zamanda da evcil hayvan dostu. Son olarak Kabak’ta da deniz güzel olsa da dalgalı diye belirtmek isteriz 🙈

– Monta Verde Hotel&Villas: “Yeri çok fark etmez; her yere araba ile ulaşım sağlayabiliriz” derseniz, uygun fiyatlı bir konaklama yapmak isterseniz tercih edebilirsiniz. Otel iç dizaynı, bahçesi güzel. İşletme sahibi cana yakın, odalar güzel. Yemekler ortalama ama çeşitli. Otelin havuzu mevcut; boyutu otel misafir sayısına uygun. Gece etkinlikleri çeşitli.
GEZİLECEK YERLER

– Ölüdeniz Tabiat Parkı: Dolmuşla veya özel araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ölüdeniz merkezde konaklıyorsanız da yürüyebilirsiniz. Giriş ücret 7 tl (2019). Öğrenciye indirim mevcut.
Şezlong-şemsiye ücretli. Ücret ödemek istemezseniz boş alanlar da var havlu serip oturabileceğiniz. İçeride tuvalet, duş, yemek yerleri mevcut. Çok kalabalık olsa da bizim Fethiye’de denize girmeyi en çok sevdiğimiz yer. Kumlu tarafında deniz daha sıcak oluyor sadece 😅 Erken saatlerde giderseniz önlerden şezlong bulabilir ve daha ferah oturabilirsiniz. Bütün gün üstünüzde uçan paraşütleri izlemek ve güneşi burada batırmak güzel oluyor.
– Babadağ: Akşam manzara için veya uygun saatlerde paraşüte binmek için çıkabilirsiniz. Dolmuş veya özel araçla gidebilirsiniz. Yemek yiyebileceğiniz bir restoran da var yukarıda.
– Kayaköy: Yamaca kurulmuş, birbirinin güneşini kesmeyecek şekilde inşa edilmiş evlerin olduğu eski bir Rum köyü. Şuan az sayıda kişinin yaşadığı köyde terk edilmiş evler o günkü haliyle koruma altında. Dolmuş veya özel araçla ulaşabilirsiniz. Müzekart ile ücretsiz gezebileceğiniz Kayaköy’ün normal giriş ücreti 10 tl (2020).
– Kabak: Burası denize girmek için gidebileceğiniz, Likya Yolu üzerinde ilerleyenlerin de uğrak noktalarından biri. Fethiye’den de dolmuşla gelebilirsiniz. Sonrasında aşağı yürüyebilir veya servis dolmuşuna binebilirsiniz. Konaklamayı Kabak’ta yapacaksanız bu servisler otele de bırakıyor.

– Kelebekler Vadisi – Faralya: Kelebekler Vadisi yıllar önce festivallere de ev sahipliği yapmış bir yer. Ölüdeniz’den tekne ile veya Faralya’dan zorlu ve halat kullanarak yapacağınız bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz. Kelebekler Vadisi ve Faralya’da konaklama seçenekleri mevcut. Kelebekler Vadisi’ne günübirlik giderseniz vadinin derinliklerine yürüyüş yapıp, eğer uygun ayakkabıyı yanınıza aldıysanız ve merakınız da var ise biraz tırmanış ile şelaleye de ulaşabilirsiniz. Vadide sessiz olmak gerekiyor, böylece şansınız varsa belki 1-2 kelebek görebilirsiniz.

– Tekne Turu: Soğuk su, Akvaryum Koyu, Mavi Mağara, Kelebekler Vadisi, Deve Plajı gibi koylara götüren bir turdu bizim tercihimiz; ama başka çeşitleri de var. Biz küçük bir tekne tercih etmiştik. Yemek, kahve vb servis mevcut bu teknelerde. Keyifli geçiyor turlar. Özellikle araç olmadan gittiğiniz tatillerde koyları gezmek için çok iyi bir seçenek.

– 12 Adalar Turu: Diğer tekne turları gibi Ölüdeniz’den kalkıyor ve 12 Adalar’ı gezdiriyor. 12 Adalar turunu Fethiye’den deneyimleme şansımız olmadı ama Göcek’ten oldu. Göcek gezi yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz 😎
– Fethiye Kalesi ve Amintas Kaya Mezarları: Fethiye merkezde gidebileceğiniz yerlerden. Telmessos Antik Kenti’ne ait kalıntılar. Yürüyerek veya toplu taşıma ile gidebilirsiniz. Müzekart geçerli.
– Tlos Ören Yeri: Fethiye’ye araçla 45 dk mesafede. Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan ve kanatlı at Pegasus’un yaşadığı yer olarak bilinen antik kent, Likya’nın en eski yerleşim alanlarından biri. Stadyum, tiyatro, hamam kalıntılarının yanı sıra kaya mezarları da bulunmaktadır. Toplu taşıma yok; özel araç veya günübirlik turlar ile gidebilirsiniz. Giriş ücreti 10 TL (2020); Müzekart geçerli.
– Yaka Park: Fethiye’ye araçla 45 dk mesafede. Şelalesi, kademeli terasları, yemek yerleri mevcut. Özel araçla, turlarla veya jeep safarilerle gidebilirsiniz.
– Saklıkent Milli Parkı: Fethiye’ye araçla 50 dk mesafede. Güneş ışınlarının kolayca giremeyeceği kadar dar ve yüksek bir kanyon burası. Yaz ortasında bile rahatlıkla gezilebiliyor o nedenle. İlk girdiğiniz anda ve 18 km.lik yürüyüşün birçok yerinde buz gibi bir su size eşlik ediyor; ilk giriş bu yüzden biraz zorlu 🙈 Derinliklerinde bir şelale mevcut. Kanyonda çamur banyosu ve rafting yapmak mümkün. Özel araçla veya turlarla gidebilirsiniz. Giriş ücreti 8 TL (2020), öğrenci indirimli. Müzekart geçmiyor. Bir şey düşme ihtimaline karşı baret takmanız öneriliyor, teminini oradan sağlıyorsunuz. Yanınızda da deniz ayakkabısı olsun mutlaka; taşlık yerlerde ve suda yürümek daha kolay oluyor 😇
– Yuvarlakçay: Fethiye’ye araçla 1 saat mesafede. Fotoğraflarda sık sık gördüğünüz nehrin üzerinde insanların salıncağa bindiği yer burası. Kahvaltı mekanları ve restoranlar mevcut. Buz gibi suda yüzmeyi deneyebilir, doğanın tadını çıkarabilirsiniz.
– Dalyan – İztuzu – Kaunos Antik Kenti ve Kaya Mezarları: Dalyan, Fethiye’ye araçla 1 saat mesafede. Dalyan’a gitmek için asıl neden İztuzu Plajı, Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları’nı görmektir.
Kral Mezarları Dalyan’da nehir kenarındaki pek çok otelden kolaylıkla görülebilmekte.
Antik kenti ve mezarları gidip görmek isterseniz ise Dalyan’dan kalkan tekneleri kullanabilir veya araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Giriş ücretli; Müzekart geçerli. Birçok ödül almış ve Carettaların doğal yaşam alanı olan İztuzu’na da Dalyan’dan kalkan tekne ve dolmuşlarla veya özel aracınızla ulaşabilirsiniz. Tekne oldukça zevkli oluyor (2008’den önceki fotolarımı bulamadığım için görsel ekleme yapamıyorum😬). Plaja giriş ücretsiz, otopark ücretli. 22.00-08.00 saatleri arasında plaja giriş yasak. İztuzu Viewpoint’e de gidip bölgeye kuşbakışı bakabilirsiniz.
– Kaputaş Plajı: Kaş Gezi Rehberi’nde de yer verdiğimiz plaja dolmuşla veya özel araçla gidebilirsiniz. Fethiye’ye araçla 1 saat mesafede. Denizin sakin halini yakalamak, plaj çok kalabalık olmadan tadını çıkarmak veya arabayı rahatça park edebilmek için sabah 9 civarında gitmenizi öneririz. Plaja giriş ücretsiz ancak şezlong-şemsiye ücretli.

– Patara Antik Kenti ve Plajı: Fethiye’ye araçla 1 saat 5 dk mesafede. Noel Baba olarak anılan Saint Nikolaos’ın doğum yeri olarak bilinen bir diğer yer de burası. Dünyanın bilinen en eski deniz fenerine de Patara Plajı ev sahipliği yapıyor. Ulaşım için özel araç olması en iyisi. Antik kente giriş ücreti 30 TL; Müzekart geçerli.
DİPNOTLAR

** Fethiye içinde birçok noktaya dolmuş var. Otogarın dışı ve Ölüdeniz ana duraklar.
** Araçla koyları gezme şansınız var ise Boncuklu Koyu ve Kuleli Plajı’nın da denizi çok güzel.
** Ölüdeniz merkezde bulunan Belcekız plajı, gezi teknelerinin kalkış noktası. Aynı zamanda oldukça geniş, ferah, ağırlıklı olarak da kum içerikli bir plaj. Güzel bir denize sahip ancak çoğunluk dalgalı oluyor ve çabuk derinleşiyor. Güncelleme: Galiba buraya da işletme geldi.
** Yemekle ilgili öneri veremedik çünkü çok az yer denedik ve baya da zaman geçti üzerinden. Şansımıza kaldığımız yerlerde yemekler hep güzeldi 🥳
** Bayramlar dışındaki zamanlarda daha rahat edersiniz; bayram zamanında hem çok kalabalık hem de çok trafikli oluyor.
** Tekne turuna 1 gün, Saklıkent – Tlos – Yakapark’a 1 gün (biz turla gitmiştik; oldukça verimli oluyor), Kaputaş – Patara’ya 1 gün, Dalyan bölgesine 1 gün ayırabilirsiniz. Özel aracınız yoksa turları araştırmayı unutmayın.
Bizi buraya tıklayarak instagramdan da takip etmeyi unutmayın😍
Keyifli geziler 🎈
Sevgiler,
H&E